tirsdag 27. november 2012

Eksamen i morgen..

Ja så nærmer det seg eksamen. Nå har det vært lest, pugget og lest litt mer de siste ukene. Jeg føler nå at hode ikke henger med. Hva var nå forskjellen på konstuktivitistiks, sosialkonsturaktivitisktisk, samskriving, stadiene i lese og skriveutviklingen, behavoristisk læringssyn, diagolisme....ehh ja nå er det bare å holde tungen rett i munnen, hode klart og være sikker på at pennen fungere. Siste innspurt før jul skal gjørs.

Ønsker alle sammen lykke til på eksamen i morgen:) tvi tvi....

lørdag 17. november 2012

Learning by doing...

Som Deweys slagord sier "Learning by doing" sitter jeg her som 30 åring å tenker at dette er et fint slagord. Etter selv å ha prøvd noen elevtekstanalyser blir det lettere for hver gang, overraskene? Nei er vel egentlig ikke det. MEN hvordan kan man da stimulere elever som sliter med for ekesempel norskfaget til ikke gi opp når de vet at dette må jeg sikkert gjøre 5 kanskje 10 - 20 ganger før det sitter og dette gjelder alle nye ting som man skal gjennom. Tenk litt på hvordan du reagerer ovenfor eleven når den endelig får det til. Hejlp eleven til å kjenne på hvor godt det føles. Jeg tror det er viktig at man som lærer er veldig bevisste ovenfor elevene at det er ikke alt man er god i og du er kanskje god i noe som ikke andre er gode i og omvendt. Kan vi som lærere bruke noe som eleene tar lett, se på hvordan de lærer seg det og overføre det til det som er vanskelig?

torsdag 15. november 2012

Tekstskaping

Nå som vi sitter på skolen og jobber med tekstskaping synes jeg det er en spennende måte å lære. Litt fordi det er noe nytt, litt for det kommer inn på forskjellige måter å tilegne seg kunnskaper på og mye fordi det er mye sosial trening å hente ut av det. Hvordan man som lærer legger opp til at dette skal gjennomføres er opp til hver enkelt, men man må mener jeg tenke gjennom opplegge og ha en plan for hva som skal skje, hvilke virkemidler man har til rådighet og hvor mye tid man skal bruke på det. I tillegg må man tenke over hvor stor oppmerksomhet det feridge produktet skal få. Hvordan skal man nå elever som ikke er kommet i gang med skrivingen? Hvordan skal man legge til rette for at minioitetselever skal få en god opplevelse? Hvordan kan man legge tilrette for at sterke elever hjelper de som ikke er kommet så langt?

Det er mange spørsmål man kan still seg før en går i gang med dette, men den som intet våger intet vinner.

tirsdag 6. november 2012

Retting av oppgaver.

Når jeg nå har sittet å lest i norskboka.no om retting av oppgaver føler jeg at jeg blir er og mer enig i det han skriver om å gi tilbakemeldninger underveis. Får en elev en oppgave som de har en gitt innleveringsfrist på blir det ofte til at elevene enten gjør den rask eller at den blir utsatt til kvelden før den skal leveres. Om eleven har ulike frister underveis i oppgaveskivingen må elevene jobbe mer og jeg tror også elevene vil sitt igjen med mer i etterkant.

En annen ting er at om læreren på forhand gir elevene informasjon om hva den ser etter i den gitte oppgaven vil elevene ha noe konkret som de kan jobbe opp mot.

Er det oen som har noen tanker om dette?